Monday, December 13, 2010

Tehnoloogiad ja standardid

Enne, kui kirjeldan oma kogemusi standardite maailmas, juhin tähelepanud, et loetud õppematerjalid olid äärmiselt sisukad ning abistasid väga põhjalikult antud teemat selgitada. Mitmed standardite eelised olid loogiliselt järeldatavad, kuid esines ka uudset infot.

Enne, kui alustan ülesande teemadele vastamist, kirjeldan oma kogemusi standarditest. Standardite kasutamine võimaldab suurendada konkurentsivõimet. Näitena kasutaksin video- ja fotokaamerate erinevat ühildatavust arvutitega. Olen kogenud probleeme, Sony Handycam kaameratega, mille ühendamiseks kasutatakse küll levinud USB kaablit, kuid loodav videoformaat ei ole levinud üldlevinud.
  1. Vajad originaaltarkvara videote arvutisse salvestamiseks
  2. Videotöötlemiseks on sobilik tarkvara, mis on võimeline kasutatavast kodeeringust arusaada - lahendus Sony videotöötlus tarkvara.
Õnneks on võimalik originaaltarvara kasutades arvutisse salvestamise järgselt konverteerida erinevatesse formaatidesse, kuid tavakasutajale tekitab see igal juhul segadust
Erasektori huvi on ilmselgelt kasumi tootmine, mida uute (üksteise vahel mitte ühilduvate) toodete kasutamine suurendab. Õnneks, vaatavad tarvara tootjad sammukese kaugemale ning välditakse täieliku ühildamatust, kuid nende protsessidega ei suuda tavatarbija tihti toime tulla, mistõttu on lihtsam eelistada sama brändi toodet.

Minu kogemused standarditega:
  • Teadlik Dublin Core metadata standartiga
  • SCORM standarditele vastavate õpiobjekide loomine ExeLearningu keskkonnas
  • SCORM standardit testide lisamine Moodle keskkonda
  • Blackboard´i keskkonnas olevate testide lisamine Moodle keskkonda. Sisu kopeerimine küll õnnestus, kuid paraku ei olnud kasutatavad vahendid kõige efektiivsemad ning eeldasid päris põhjalikku tööd. Kui ma ei eksi sai kasutatud vabavaralist lahendust, üldjuhul on ühildumist võimaldav tarkvara tasuline.
  • Metaandmete abil olen otsinud infot erinevatest andmebaasidest. Mida täpsem ja paremini standartiseeritud on metaandmed, seda efektiivsem ja relevantsem on otsingutulemus.
  • www.e-ope.ee/ repositooriumi näite varal julgen teha üleskutse, et õppejõud, kes on loonud uusi e-õppematerjale, peaksid suurt rõhku pöörama kirjeldatud metaandmetele ning märksõnadele. Märksõnade lisamisel soovitan kasutada Eesti märsõnastikku, et kasutatavad sõnad oleksid universaalsemad. See võimaldaks materjalide efektiivsemat leidmist ning taaskasutamist - resursside kokkuhoidu.
Kokkuvõtteks:
Ühiskonna suurimaks probleemiks on ahnus ning see põhjustab kasutatavate resursside ebaefektiivset kasutamist.

No comments:

Post a Comment